Amalaki 20 %
Výnimočné, tradičné indické ovocie, jedna zo základných bylín indickej ayurvédy.
Popis
Výnimočné, tradičné indické ovocie, jedna zo základných bylín indickej ayurvédy. Toto drobné a v prírodnom stave veľmi kyslé ovocie prináša množstvo pozitívnych vlastností pre ľudský organizmus- pôsobí ako silný antioxidant a spomaľuje starnutie na bunkovej úrovni, je bohatou zásobárňou vitamínu C a posilňuje celý organizmus. Ako jedna z troch zložiek ayurvédskej bylinnej zmesi Triphala pôsobí amalaki omladzujúco a účinne odstraňuje toxické splodiny bunkového metabolizmu. Podľa ayurvédy sú plody amalaki kyslé, so zvieravou chuťou s sladkou, trpkou a ostrou dochuťou. Amalaki vnáša do organizmu svetlo,sucho pôsobí na zažívaciu sústavu sladko a ochladzujúco. Vedecké štúdie potvrdili, že amalaki vykazuje silný efekt pri potláčaní zápalov, vrátane tých reumatoidných, viacerých typov nádorov, chorobách obličiek spôsobených stárnutím a pri cukrovke. Iné štúdie preukázali tiež efekt na zníženie triglyceridov, LDL cholesterolu a hladiny glukózy zvlášť u ľudí ktorí trpia nadváhou. Amalaki chráni aj pečeň úpravou funkcie niektorých špecifických pečeňových enzýmov. Plody obsahujú vysoké množstvo vitamínu C (skoro 500 mg na 100 g), silné antioxidačné vlastnosti však zabezpečujú zaujímavé zlúčeniny elagitaníny ale aj kyselina elagová a gallová, spolu s množstvom flavonoidov a kaempferolom. Pri diabetikoch tiež upravuje diabetickú polyneuropatiu inhibíciou enzýmu aldóza reduktázy. Množstvo pozitívnych vlastností amalaki je teda naozaj veľké. Sušené plody v prášku sa dajú využiť pri detoxikačných a omladzujúcich kúrach pre organizmus a tiež ako nutričná podpora pri rôznych onkologických ochoreniach, cukrovke a reumatóznych zápaloch. Amalaki je veľmi vhodné užívať aj pri akútnych či chronických zápaloch pankreasu. V Indii sa liečebne využívajú aj iné časti stromu – listy a kôra.
Musíte byť prihlásený pre pridanie hodnotenia.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.